Albums “Viegli” (I.Ziedoņa vārdi)

Vairāki Latvijā labi zināmi mūziķi un citas radošas personības sanāca kopā idejas vārdā. Tā bija ideja veicināt Imanta Ziedoņa vērtību īstenošanu un turpināšanu, atbalstīt radošo, neparasto un ne tikai. Fondu ar nosaukumu “Viegli” dibināja 2010. gada pavasarī ar tā galveno moto jeb Imanta Ziedoņa vārdiem –

„Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties”.

Skaistā parādīšanās sākās ar Mazo kavalēriju. Ar Renāru Kauperu priekšgalā (viņš atbalsta arī Likteņdārzu un Ziedot.lv), domu biedru grupa devās sakopt Latvijas aizaugušos kaktus un stūrīšus, tādējādi iedvesmojot arī citus uz labiem darbiem.  Līdzīgi kā Ziedoņa Dižkoku atbrīvošanas grupa 1976. gadā. Tā turējās kopā vairāk kā 20 gadus (līdz 1997.), kuru laikā sarīkoja 198 talkas.Toreiz Ziedonim pat sapņos nerādījās, ka «tas feinais zēns», «tas jefiņš», «Kauperītis» 2009.gadā sapulcēs jaunus, iedvesmas pilnus cilvēkus un taps Mazā kavalērija, raksta “Ir” [1.]

Fonda plānos ietilpst muzeja izveide, tomēr šī brīža jaunākais notikums ir albuma izdošana. Renārs Kaupers, Kārlis Kazāks, Jānis Strapcāns, Jānis Holšteins – Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane – Holšteine, Raimonds Gusarevs (El Mars) u.c. – ir ieskaņojuši savas oriģināldziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem.

Albums ir pieejams grāmatnīcās (10-12Ls) un mājas lapā http://www.fondsviegli.lv to var noklausīties (+vārdi) bez maksas vai lejupielādēt par ziedojumiem (ienākumi fonda mērķiem)! Tas tapis brīvā gaisotnē, iedvesmojoties no Ziedoņa paša būvētās Murjāņu vasarnīcas vides. Ierakstītajam patiešām ir īpaša noskaņa. Vieglās melodijas papildina dzejnieka filozofiskie un neparastie vārdu salikumi, kas vedina uz pārdomām, sajūtām.

Albums ierakstīts turpat Murjāņu mājā, nevis kādā speciālā studijā. Jāuzteic El Mars skanīgā latviskā balss, kas lieliski saskan ar Astro n out Māru. Ar viņu vairāk iepazinos Gustavo dziesmā “Skaidras debesis III”, bet tagad jau radusies interese paklausīties vēl ko. Viņam un Goran Gora latviski skan ļoti labi, iespējams pat labāk nekā angliski. Savukārt Renārs un Māra šī albuma noskaņām šķiet jau kaut kas pierasts.

Tajā ir jūtams personiskums, mazliet vienkāršība un vieglprātība. Nomierinošs un savdabīgs veikums, man patīk! 🙂


[1.] “Ir” 12.janvāris 2010.g., Nr.1.
[2. ] “SestDiena” 4.-10.decembris 2010.g.
[3.] http://www.fondsviegli.lv

Komentēt