Cilvēks Šinelī (DDT)

Izrāde Dirty Deal Teatro (DDT) un Latvijas Nacionālā teātra sadarbības projekta “TESTS” ietvaros

(pēc N.Gogoļa stāsta “Šinelis” motīviem)

Es vienmēr esmu prātojusi, kas liek cilvēkiem, iestājoties tumšiem rudens vakariem, nomainīt garderobi uz tumšām un drūmām virsdrēbēm. Kur paliek vieglie vasaras toņi un koķetais pavasara dzīvīgums? Periodā, kad dienas garumu apēd tumsa, cilvēki saplūst vienā lielā, drūmā, viendabīgā masā. To vien redzi, kā pār gājēju pāreju gāžas liels un pelēks mākonis.

Izrādes “Cilvēks Šinelī” veidotāji jau pašā sākumā liek akcentu uz katra indivīda izvēli savas garderobes saturā. Ne par modi ir stāsts, tomēr cilvēka apģērbs, īpaši apavi, vēsta tik daudz un sniedz zināmu priekšstatu par tā valkātāju. Bašmačkins, par ko stāsta izrādē, ir mazs cilvēks ar savu mazo pasaulīti, toties kāds viņam šinelis*!To uzvilkdams Bašmačkins jūtas daudz pārliecinātāks un lepnāks, nekā varētu domāt. Viņa stabilā un plauktiņos izkārtotā ikdiena uzreiz kļūst nozīmīgāka nekā ir, un viņš  tāpat. Ne aukstuma dēļ Bašmačkinam ir vajadzība turēties pie sava šineļa. Tas ir  tik vērtīgs, bet caurumi tajā – neiedomājami! Ierastā dzīves harmonija mainās, kad “satrūdējusī garderobe” jāšūdina no jauna, liekot Bašmačkinam vēl vairāk taupīt, strādāt, neēst, nesildīties. Vai tas ir šineļa vērts?

Viņam ir plāns! Varens plāns, kas bez visa caurumotā mēteļa ļauj viņam sajusties spējīgam citu priekšā. Pasaulē jebkurš ir gatavs kļūt par tavu draugu, ja vien piedāvājies salāpīt caurumu, kas iemeties dzīves mētelītī. Vajadzīgo panāk spekulējot uz maza cilvēka žēlsirdību, grābjot un vācot tikai sev, aizmirstot par pelnīto paldies.

Šinelis Bašmačkinu kā atbrīvoja, tā  ierobežoja. Ar to viņš mainījās citu acīs, bet bez tā –  atklāja pats savu iekšējo spēku un izturību. Kāpēc veidot izrādi par niecību un kuru tas interesētu? Līdzīgi kā E. Ādamsona “Sava ceļa gājējs” – Bašmačkina pelēkajā personībā ir vieglāk ieraudzīt jaunas krāsas pilienu. Viņa dzīve izmainās pēc tam, kad jāsāk taupīt jaunam šinelim. Vecā, nodriskātā mēteļa nomešana izmaina viņa dzīvi, parādot viņa personības patiesās šķautnes un vērtības daudz košāk par pārējiem, kuri iesīkstējuši pasaulīgās baudās un rutīnās.

Pēc pāris iepriekš redzētām jaunajām izrādēm (“Izlaistie”, “Jūras roze”) jāatzīst, ka šis atkal ir darbs Dirty Deal garā. Vienmēr vilinošā iespēja sapulcēties nelielā telpā, kurā var justies vienlīdzīgi ar aktieriem, iesaistīties izrādes procesos un komunikācijā. Nav ne skatuves paaugstinājuma, ne novilktu reālu vai iedomātu līniju. Gaismas radītie efekti un mākslīgo dūmu mākonis, kas ieplūst zālē, svaida skatītāju no vienas iedomu telpas citā, bet aktieru enerģiskais tēlojums liek apbrīnot spēju nemitīgi mainīties.

*No latviešu valodas skaidrojošās vārdnīcas - šinelis-la,v.

1. Militāras formas tērpa mētelis

2. apv. Biezais vadmalas (parasti vīriešu) rudens mētelis ar padrēbi.

Režisors: Jurijs Djakonovs

Scenogrāfs, kostīmu mākslinieks: Rūdolfs Baltiņš

Dramaturģijas konsultatne: Rasa Bugavičute

Lomās: Maija Doveika, Ivars Kļavinskis, Kārlis Krūmiņš, Jurģis Spulenieks

(c) Foto Dirty Deal Teatro

2 thoughts on “Cilvēks Šinelī (DDT)

Komentēt